Dag 12 (03/11): Wandeling in de ardennen

Gepubliceerd op 9 december 2018 om 10:56

Op 3 november was het een mooie dag. Mooi zonnetje, weinig wolken, geen kans op regen en een aangename temperatuur. De perfecte dag om een wandeling te maken in de Ardennen. Ditmaal bracht de trein ons naar Gouvy waar we terugwandelden naar Vielsalm. Een dikke 15km langs de GR 571.

Antwerpen --> Brussel

Ik ben zeer vroeg opgestaan om met de tweede bus van de dag (op zaterdag) richting Antwerpen-Centraal te rijden. Eens ik er was toegekomen, had ik nog rustig de tijd om eten en drinken te kopen en me naar beneden te begeven waar de trein naar Brussel al klaar stond. Het plan was om in Brussel op de trein te stappen waar mijn vriend Simon al op zat, om zo naar Luik te reizen.
Dit is echter niet volgens plan gelopen:
De trein naar Brussel had haltes te Antwerpen-Berchem, Mortsel Oude-God, Mechelen-Nekkerspoel, Mechelen, Vilvoorde en Brussel-Noord.

Brussel --> Luik-Guillemins

In Luik hadden we een vertraging van een half uur en dus ook onze aansluiting gemist. De volgende zou pas binnen anderhalf uur toekomen. Wij hebben toen het plan gehad om richting Luik-Sint-Lambertus te sporen en daar de trap te gaan bezoeken: Montagne de Bueren.
De trein naar Luik-Guillemins stopte enkel te Leuven, en die naar Sint-Lambertus enkel nog in Luik-Carré. Het is de eerste keer dat ik hier passeer sinds de naamsverandering.

Eemaal ik was aangekomen in Brussel-Noord had ik al van Simon vernomen dat zijn trein al minstens 20min vertraging zou hebben. Onze aansluiting naar Gouvy stond zo op de helling, maar zoals altijd heeft elke slechte kant ook een goede kant. Op het halfuur dat de trein te laat was, heb ik maar liefst 4 thalysen, 1 ICE en een Eurostar zien passeren. Ik ben grote fan van deze treinen, dus ik heb ze proberen filmen en te fotografen (filmpjes: zie facebookpagina)

Montagne de Bueren

Na de beklimming van de 374 treden (Bron: Wikipedia, ik heb ze zelf niet geteld) en de beklimming van de citadel, heb je hier een adembenemend uitzicht over Luik. Je ziet hier ook het station van Luik-Guillemins liggen in de verte: zeker de moeite waard om een ommetje te maken langs hier. De beklimming plus afdaling duurt circa 1 tot 2 uur, afhankelijk van de wandelsnelheid en uitzichtsduur. Dit is gerekend van treinstation tot terug in het treinstation.

Nog een tipje: bij de afdaling, kan men beneden aan de trap rechts in een smal steegje gaan (rug naar de trap). Deze smalle steegjes die hier op de flank van de berg liggen, laten u nog een beetje stijgen en dalen langs huizen en tuintjes. Dit is ook zeer mooi om te bekijken, om dan plots in een park uit te komen op de flank met zicht op Luik. In dit park kan je een andere trap naar beneden nemen en zo kom je terug op straat uit richting het station. De plaats waar je uitkomt is zo onopvallend, je zou er zo voorbijlopen. Het lijkt meer op de ingang van een gewoon huis i.p.v. die van een parkje.

Luik --> Gouvy

Het voordeel om naar hier te komen, is dat we de trein richting Luxemburg kunnen nemen in Luik Sint-Lambertus. Die trein komt van Liers en zal ons naar Gouvy brengen. De trein heeft stops in Luik-Carré, Luik-Guillemins, Angleur, Poulseur, Rivage, Aywaille, Coo, Trois-Ponts, Vielsalm en Gouvy. De trein gaat na dit station over de grens.

Zoals je ook op de foto kunt zien, is dit nog een van de oudste rijtuigen die in België rondrijden. Je kan deze rijtuigen, de I10, ook vinden op verbindingen tussen Eupen en Oostende.
De trein rijdt langs de lijnen 42 en 43. Dit zijn twee mooie lijnen in de Ardennen; mooie, gezellige kleine stations en door het groen. Tot in Rivage volgt de trein de Ourthe. Van Rivage tot Trois-Ponts volgt hij de Amblève, om dan verder tot Vielsalm de Salm te volgen. Tussen Vielsalm en Gouvy kom je dan op een plateau terecht, waar je terug vergezichten hebt.

Dan komt er natuurlijk ook de wandeling. Door het missen van de aansluiting zijn we 2u later vertrokken in Gouvy, maar we moesten wel op tijd in Vielsalm zijn. Dit gaf ons 3u30. Nu was er ook toevallig de jacht en dus moesten we omlopen.
De wandeling was zeer mooi, met het mooiste stuk op het einde van van de tocht. Na minder als 3u wandelen op 16km, waren we in het station van Vielsalm.

Ik heb al een keer de trein verder genomen naar Luxemburg stad. Deze rit doorheen Luxemburg is eveneens een zeer mooie lijn en zeker een keer de moeite waard om deze trein tot Luxemburg te nemen en via Aarlen naar huis terug te keren, of omgekeerd.
Vanaf volgende zomervakantie wordt het openbaar vervoer in Luxemburg gratis voor iedereen. Als de prijs van het grenstraject dan ook mee wil zakken, kan je als -26-jarige in de zomer zeer voordelig deze trip maken.

Hier hadden we nog een half uur voor onze trein ons terugbracht naar Luik met een I10 rijtuig, een I11 van Luik naar Brussel en ten slotte de Benelux naar Antwerpen. Alle haltes die ik al van mijn lijstje had geschrapt.

Uiteindelijk hebben we een heel uitputtende dag gehad die ondanks alles toch zeer plezant was. We hebben een mooie wandeling gemaakt, op leuke treinen gezeten en de op 1 na langste trap genomen in België. Tijdens de treinrit heb ik ook nog een taak gemaakt (waar ik net een 10/10 voor heb gekregen). Beter kan een dag niet zijn op de trein. Tot snel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.