Dag 10 (16/08): Duitstalig Belgie

Gepubliceerd op 17 september 2018 om 13:21

Vandaag stond er weer een studeerdagje op het programma. Ditmaal om alle Duitstalige stations te gaan bezoeken. Sorry voor de vertraging, ik heb eerst al mijn examens afgerond.

Antwerpen --> Brussel-Noord --> Eupen

Ik ben vertrokken te Antwerpen-Centraal richting Brussel-Noord met de gebruikelijke stops in Antwerpen-Berchem en Mechelen. In Brussel maakte ik een mooie korte overstap op de IC naar Eupen met stops in Leuven, Luik-Guillemins, Verviers-Centraal, Welkenraedt en Eupen.

Deze trein rijdt tussen Leuven en Luik tegen 200 km/u. Dat is zeker een keer de moeite waard om langs hier te passeren. TIP: zet u langs de andere kant dan de autosnelweg, dan heb je nog een mooi uitzicht.

Bij de aankomst in Eupen werd het station omgeroepen in het Duits! Dat is de eerste keer dat ik dit hier voorheb.

In Eupen had de trein een stilstand van ongeveer 30 minuten voor om dan terug te vertrekken richting Welkenraedt. Zoals op de foto te zien is, zijn er uitsparingen in de rijtuigen om panelen aan te hangen. Ze gebruiken deze jammer genoeg niet meer, behalve voor de party-trein naar festivals. Het zou leuk zijn moesten ze die borden opnieuw invoeren in de lange IC-verbindingen zoals Eupen-Oostende. Dit zou de trein compleet maken.

Nog een kleine tip: De trein naar Eupen is een zeer rustige trein (zeker als je volledig vooraan zit), goed voor de blokkende studenten. In Eupen zelf is er een winkelcentrum dat echt op niets trekt, maar een van de eerste zaken verkoopt zeer lekkere broodjes, waar ik tijdens het wachten op de trein terug, altijd iets nuttig.

Eupen --> Welkenraedt

Hiernaast zie je het kortste perron van België: in Welkenraedt zijn de sporen van dit perron al even verwijderd en kan er geen trein meer stoppen. Het zit verstopt aan het einde van perron 2. Dus niet verschieten als je in Welkenraedt komt en denkt dat ze perron 1 vergeten zijn, het bestaat weldegelijk!

Dezelfde trein bracht me dan terug naar Welkenraedt, waar ik dan mijn overstap haal naar het enige Duitstalige station dat me nog rest: Hergenrath..

Welkenraedt --> Hergenrath

De volgende halte is Hergenrath. Hiervoor moet ik de trein naar Aachen Hbf nemen. Jammer genoeg kan ik niet verder gaan naar Aachen, omdat dit voor studenten onbetaalbaar is voor zo een korte afstand. Dan moet ik maar een halfuur wachten in Hergenrath.

Ik had gehoopt dat er een hogesnelheidstrein zou passeren terwijl ik wachtte, maar dat geluk had ik niet. De Duitse seinen zijn wel zichtbaar vanaf het perron.

Hergenrath --> Spa-Géronstère

De volgende trein had als bestemming Spa-Géronstère, met stops in Dolhain-Gileppe, Verviers-Paleis, Verviers-Centraal, Pepinster, Pepinster-Cité, Juslenville, Theux, Franchimont, Spa en Spa-Géronstere.

De lijn naar Spa is een zeer mooie lijn, constant klimmend doorheen een vallei. Dit is wel tegen een lage snelheid maar daardoor krijg je veel tijd om te genieten van de omgeving. Zeker de moeite waard is om hier eens langs te passeren.

Spa-Géronstère --> Luik-Guillemins

Om terug naar Luik terug te keren, is er een verzekerde aansluiting in Pepinster. Dit is een mooi station met een mooie luifel tegen de regen. De trein vanuit Spa en de trein richting Luik. De trein van Pepinster naar Luik heeft nog haltes in: Nessonvaux, Fraipont, Trooz, Chenee, Angleur en Luik-Guillemins. (In augustus was het station van Chaudfontaine nog niet open, ik kom zeker terug voor een Luik special)

Luik-Guillemins --> Hasselt

Uiteindelijk kom ik in het meest fotogenieke station van België: Luik-Guillemins.

In Luik neem ik de trein richting Antwerpen-Centraal, maar stap af in Hasselt. Ik doe dit omdat deze trein een heleboel haltes overslaat na Hasselt. Tot in Hasselt stopt de trein in: Luik-Jonfosse, Luik-Paleis, Herstal, Milmort, Liers, Glaaien, Tongeren, Bilzen, Diepenbeek en Hasselt.

Luik Jonfosse en Luik Paleis hebben ondertussen een naamsverandering ondergaan. Dit is ook al aangepast op mijn kaart, maar reden te meer om nog een terug te komen in de Luik special.

Van zodra ik in Hasselt ben aangekomen, heb ik de IC laten rijden naar Antwerpen en gewacht op de volgende IC naar Antwerpen, met als voordeel dat deze wel overal stopt.

Hasselt --> Antwerpen-Centraal

De trein stopte zoals vermeld overal tussen Hasselt en Leuven (gebeurt ook enkel in het weekend): Schulen, Diest, Zichem, Testelt, Langdorp, Aarschot, Wezemaal, Leuven, Brussels Airport-Zaventem, Mechelen, Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal.

De uitgang van dit perron ligt precies op het paaltje. Succes met het verlaten van dit perron.

Zoals hierboven al vermeld, is mijn volgende plan om de city pass van de NMBS te gaan uittesten voor 24u in Luik. Hiervoor zal ik een special maken waar ik de nieuwe stations van Luik ga bezoeken samen met de stations die van naam veranderd zijn. Hopelijk tot snel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.