Dag 20 (05/07): Ringlijn in de Ardennen

Gepubliceerd op 16 augustus 2019 om 23:18

Op 5 juni was ik op vakantie in de Ardennen. We zaten redelijk diep in het land, tegen de Semois in Florenville. Van daaruit vertrok mijn trip naar de stations op de ringlijn.

Florenville --> Aarlen

Met ringlijn zullen sommige mensen wel mee zijn wat ik precies bedoel. Hier in de Ardennen rijdt een trein een rondje, namelijk van Aarlen naar Aarlen. Deze trein rijdt 1 keer om de twee uur langs Athus naar Bertrix om dan via Libramont terug te keren naar Aarlen. Deze ritten worden versterkt met een tweede stoptrein tussen Aarlen en Libramont (via Athus en Bertix) die op dit stuk voor een uurdienst zorgt. De spoorlijnen waar deze trein op rijdt zijn 165, 162 en 167. Deze lijnen hebben allemaal een mooi Ardens karakter: zeer veel groen en heuvelachtig. Deze trip brengt ons ook langs het hoogstgelegen station van België: de eer is voor Libramont.

We zullen starten bij het begin. Het startpunt is het station van Florenville. Dit station is even gelegen buiten het centrum van het dorp. Te voet zou het even duren voor men in het centrum bent.

Op de foto ziet men duidelijk dat de rijdraad van de bovenleiding enkel is. Dit wil zeggen dat deze lijn op 25kV wisselspanning staat, wat redelijk uitzonderlijk is in België. Als u bovenleiding hebt op uw lijn moet u dit maar eens checken. Men zal bijna overal een dubbele rijdraad vinden die dan onder 3000V gelijkspanning staat. Dit is omdat er grotere goederentreinen zouden kunnen passeren op dit bochtig tracée (zie Wikipedia voor meer info). De reizigerstreinen zijn hier desiro's MS08 want deze kunnen schakelen tussen 25kV AC en 3000V DC.

We nemen natuurlijk de trein richting Aarlen (veel keuze is er verder niet), in de richting van Athus. Dit brengt ons dan voorbij de volgende stations: Virton, Halanzy, Aubange, Athus, Messancy en Arlon.

In Aarlen stappen we van de trein en bezoeken we de hoofdstad van provincie Luxemburg.

Aarlen

Aarlen is een heel mooi stadje, niet zo zeer groot. En bovenaan in de stad bevindt zich een oud klooster waar men een mooi uitzicht hebt. Zeker de moeite waard om eens te passeren als men zich in de buurt bevindt.

Aarlen --> Libramont

We nemen eerst de trein tot in Libramont om daar nog een uurtje rond te lopen voor we terugkeren naar Florenville. We passeren eerst nog Viville, Stockem, Habay, Marbehan en Neufchâteau voordat we toekomen in Libramont. Als je een grote fan bent van mijn blog, zal je misschien nog wel herinneren dat ik heb geschreven dat je hier gemakkelijk een uurtje kan doorbrengen. Dit is nog altijd het geval. Dit is een klein leuk en zeer mooi stadje. We hebben nog ene gedronken in een cafeetje terwijl we onze resultaten van de unief aan het bekijken waren. We konden gelukkig vieren dat we het goed hebben gedaan.

Lirbramont --> Florenville

Voor de derde keer vandaag nemen we de trein met eindbestemming Aarlen. Wel een speciale dag, omdat je enkel met treinen richting Aarlen zo'n toer kunt maken. Van het laatste stuk heb ik helaas geen foto's omdat dit toch weer dezelfde stations zijn dan ik al heb gedaan. Met enkel een stop in Bertrix is dit dan ook een kort tripje. Bij aankomst in Florenville was het nog een 10 minuten rijden naar de camping om daarna verder te genieten van de mooie dag en het mooie weer dat we gehad hebben.

Alles bij elkaar was dit een leuk, tof dagje waar we 2 mooie kleine steden hebben bezocht. Het weer zat mee en geen enkele vertraging. Wat heeft een mens nog meer nodig dan dat?

Tot zeer snel en bedankt voor te lezen en kijken!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.