Dag 7 (18/07): Trip naar de ardennen

Gepubliceerd op 8 augustus 2018 om 20:26

Hallo beste lezers,

Het is weer een tijd geleden dat ik iets online heb gebracht. Het was even een drukke periode voor mij geweest, met reizen en vakantiewerk.

Deze keer moest ik van Lokeren naar de Ardennen, met een tussenstop in Etterbeek, om iets op te pikken op de universiteit. Hier is mijn verslag van deze trip met foto's.

Lokeren --> Dendermonde

De trein in Dendermonde. Een station dat naar mijn mening ook een upgrade mag krijgen. De opstap van de trein naar het perron is heel erg groot, evenals in Lokeren.

De trein maakt kop hier om naar Brussel te rijden. Ik stap hier echter over op de stoptrein naar Brussel, de S10.

Deze M80 trein, de IC naar Brussel en Kortrijk, was de eerste trein van de dag, met stops in Lokeren, Zele en Dendermonde.

Een rustig treintje, mooie lijn van zodra je Lokeren uit rijdt.

S10 Dendermonde --> Bockstael

Deze S10 stopt natuurlijk veel, en het leuke is dat deze 2 maal stopt in Jette. Na de eerste doorkomst in Jette maak de trein een lus door Brussel langs het westelijk spoor en de noord-zuidverbinding. Zoals de meeste S verbindingen is dit een M08 rijtuig.

Het stuk tot Jette stopt hij in: Sint-Gillis, Lebbeke, Heizijde, Opwijk, Merchtem, Mollem, Asse, Zellik en Jette. Hier een paar foto's.

Hier ook een foto proberen trekken als we even naast de metro van Brussel rijden tussen Simonis en Brussel-West.

Na Jette stopt hij in Thurn en Taxis, Simonis, Brussel-West, Brussel-Zuid, Brussel-Centraal, Brussel-Noord en Bockstael, waar ik dan ben uitgestapt.

Onderweg een vertraging opgelopen van ongeveer 5 minuten, zodat een aansluiting mogelijks gemist ging worden, maar ik had dan weer het geluk dat de volgende trein een vertraging had van een kwartier. 

S4: Bockstael --> Etterbeek

Deze S trein was weer een desiro M08 rijtuig met stops in Brussel-Schuman, Brussel-Luxembrug en Etterbeek

S9: Mouterij --> Brussel-Luxemburg

Na een wandeling naar de campus van de universiteit van Brussel, VUB, ben ik verder gewandeld naar Mouterij. Daar kwam de trein terug naar Brussel-Luxemburg, maar 1 stop, op een snikhete trein.

Het leuke aan deze trein is dat dit werd verzorgt door een samenstelling van 2 treinen met opeenvolgende nummers. Zo van die dingen maakt mijn dag gewoon af.

Brussel-Luxemburg --> Namen

Dan was het snel doorgaan naar de Ardennen om een mooie lus te maken naar Bertrix, maar dan moest ik eerst tot in Namen geraken. Dit heb ik gedaan met de sneltrein richting Dinant met stops in Etterbeek, Ottignies, Gembloux en Namen.

In namen een korte stop om te kunnen eten, en daar de stoptrein te nemen via Dinant naar Bertrix en Libramont.

Station van Namen is een mooi station om even in te vertoeven. Modern, winkels, rustig, .... Zeker geen spijt als je hier een langere overstap zou hebben.

Namen --> Libramont

De eerstvolgende halte stappen ze goed als allemaal uit, en we hebben weer een rustige trein door het mooie landschap.

De trein volgt nog even de Lesse tot in Houyet. Op dit stukje raak ik ook aan de praat met een bejaard West-Vlaams koppel die speciaal de trein van Namen tot in Bertrix heen en weer nemen omdat in de Libelle stond dat dit een van de mooiste spoorlijnen is doorheen België. Gelukkig dat mijn vriendin ook West-Vlaamse is en dat ik zo een beetje getraind ben, anders zou ik er nauwelijks iets van verstaan. Het was een zeer gezellige babbel, en leuk om ook mensen tegen te komen die zomaar, zonder reden om zich te verplaatsen, de trein nemen voor het landschap dat ze passeren.

Het is echt een bijzonder mooie spoorlijn, en ik zou iedereen aanraden om dit stuk te doen.

Deze leuke trein was weer een desiro. Een oudere trein zoals een M4 of een I6 zou nostalgischer zijn, zoals op de lijn van Luik naar Luxemburg. Waarom niet eens een toeristische trein inleggen met historisch materieel langs deze lijn?

Nadat we het centrum van Namen hebben verlaten voert deze lijn ons eerst langs de oevers van de Maas tot in Dinant, langs de stations: Jambes, Lustin, Godinne, Yvoir en Dinant.

Even verderop krijg je een mooi beeld over de stad en de citadel van Dinant. Een uitstapje maken hier is helaas niet mogelijk (achteraf gezien zou ik hier een uur hebben kunnen lopen, want ik heb een uur moeten wachten in Libramont).

Na Dinant volgen we nog even de Maas tot in Anseremme, waar we deze oversteken. Hier is ook de eindstop van de afvaart van de Lesse. De trein wordt vol gestoken met dagjestoeristen die gaan kayakken op de Lesse. Na Anseremme stoppen we nog in Gendron-Celles, Houyet, Beauraing, Gedinne, Graide, Carlsbourg, Paliseul, Bertrix en Libramont.

Hier nog een extra tip van mij. Om de twee uur heb je in Libramont een mooie aansluiting op de stoptrein richting Ciney. Neem deze tot in Marloie en stap daar over op de stoptrein naar Luik. De lijn van Marloie naar Luik is ook een bijzonder mooi stuk. En zonder lang te hoeven wachten op aansluiting kan je deze twee lijnen gemakkelijk zien op 1 dag. Opgelet: deze aansluiting is enkel om de 2u haalbaar, opzoeking is vereist voor vertrek.

Libramont --> Grupont

Na overleg via een slechte verbinding via de telefoon, moet ik tot in Grupont geraken waar mijn ouders mij gaan oppikken. Ondanks dat we daar een tweede verblijf hebben, ben ik hier nog nooit uit de trein gestapt. Eens moet de eerste keer zijn.

Door deze beslissing moest ik opeens een uur vullen in Libramont, want de stoptrein naar Grupont rijdt maar om de twee uur. Dus ik ben naar het centrum gewandeld en een paar fotokes gaan nemen.

Hier nog een fotoke van het station van Poix-Saint-Hubert en Grupont.

Mooi verzorgd gezellig stadje, mooi park, maar redelijk klein om een uur te vertoeven. Een paar leuke cafés om te tijd te doden.

Toen ik terug bij het station kwam stond mijn trein al klaar, met de airco al aan, op deze warme dag. Op deze trein neem ik een willekeurige plaats in en ik kijk naar buiten en zie dit: (foto hieronder)

De stoptrein van Namen via Bertrix (die van een uur later) en de stoptrein naar Arlon naast elkaar en opeenvolgende treinnummers.

Spijtig om te zien hoe mooie stations in Wallonië totaal verkommeren.

Volgende reis heb ik al gemaakt, nu nog tijd vinden om het verslag te maken. Ik heb niet zoveel tijd door vakantiewerk en herexamens die voor de deur staat. Hier is al een tipje van de sluier: Limburg deel 1.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.