Van Testelt tot Averbode, van toen en nu

Gepubliceerd op 23 juni 2021 om 16:43

Na een veel te lange afwezigheid is het tijd voor een nieuw hoofdstuk bij Alle Stations van België. Nu alle stations bezocht zijn, ben ik op zoek gegaan naar iets nieuw voor deze zomer. In plaats van alleen het station en perron te bezichtigen ga ik eens zien wat achter het station ligt, welk dorpje, stadje of mooi landschap we kunnen ontdekken in de buurt van de spoorlijnen.

Voor deze eerste trip ben ik op zoek gegaan naar wandelingen met een station als begin- en eindpunt. Zo kan men op de site van de NMBS wandelingen vinden met een omschrijving en een kaartje. Bij elke wandeling is het ook mogelijk om de GPX-versie te downloaden. Na lang wikken en wegen heb ik als eerste wandeling een gekozen richting Averbode. Ik ben hier nog nooit geweest en het is vrij goed bereikbaar vanuit Lokeren. 

Met de trein van Lokeren naar Testelt

Mijn trip start bij het station van Lokeren. Het is een stralende dag, perfect om een wandeling te ondernemen. Volgende treinen heb ik genomen:

  • IC 729 Lokeren (8u49 +1) - Antwerpen-Berchem (9u16 +0)
  • IC 2909 Antwerpen-Berchem (9u37 +0) - Aarschot (10u10 +0)
  • L 2460 Aarschot (10u27 +4) - Testelt (10u36 +4)

Wandeling

De wandeling die ik gemaakt heb, is te vinden op de site van de NMBS via de volgende link: https://www.belgiantrain.be/nl/travel-ideas/inspiration/discover-belgium/walks/testelt. Hier kan men een pdf of gpx-file downloaden. De pdf geeft een klein kaartje weer en een omschrijving van de wandeling. Deze omschrijving was op de meeste plekken voldoende om de wandeling te maken, het kaartje erbij is handig, maar het is aan te raden dat je een meer gedetailleerde kaart van de omgeving mee neemt, al dan niet op je gsm. Voor de geocachers onder ons, is de kaart van de geocaching)-app eigenlijk perfect.

Het eerste deel van de wandeling loodst u doorheen het centrum van Testelt. Dit kleine dorpje telt toch een aantal mooie gebouwen, zoals het lokaal parochiecentrum met een kunstwerk van een lokale kunstenaar (meer info zie de pdf van de NMBS), een oude molen en een mooie kerk.

Daarna begint de klim doorheen het bos naar een prachtig uitzicht over Testelt. Verder wandelt u voorbij een wijngaard, een vogelkijkhut en een visvijver, voor dat we koers zetten richting de abdij van Averbode. Dit stukje natuur is zeer mooi om door te wandelen. De paadjes zijn goed begaanbaar, maar niet aan te raden om dit met een buggy te doen. Sommige stukken zijn wat steiler, en kunnen modderig zijnals het geregend heeft.

Het is dan ook na de vogelkijkhut dat ik even van de wandeling ben gegaan, richting een geocache die in de buurt te vinden is. Ik raad eigenlijk iedereen het omwegje aan, want je gaat hier weer door een prachtig stukje natuur. Het gaat over een houten pad waarbij men over het moeras wandelt.

Na de visvijver komen we weer op de openbare weg terecht. Deze werd gevolgd tot aan de abdij van Averbode met een klein ommetje doorheen het Mariapark waar men veel beelden kan zien die de 7 staties van de O.L.V. van Smarten voorstellen. In het midden is er ook een Lourdesgrot. Nadat we uit dit park waren gewandeld, kan men niet anders dan stoppen aan de Lekdreef. Hier kan men genieten van een lekker ijsje, en dat heb ik zeker niet afgeslaan op zo'n warme dag.

Tot hier was het mooiste deel van de wandeling. De terugweg doorheen het bos en langs de straten van Testelt waren minder mooi dan de heenweg. We passeren nog een mooi vijvertje waar men met een laag brugje over stapt en komen dan snel weer bij het station terecht. Natuurlijk heb ik net mijn trein gemist, maar dit is dan de uitgelezen kans om mijn boterhammen op te eten en wat treinen te spotten op de lijn (die deel uit maakt van de Montzenroute van Antwerpen naar Duitsland).

Terugrit Testelt - Lokeren

Hier hadden we wat meer problemen dooreen goederentrein die in Aarschot zijn trein moest gaan controleren. Hij dacht immers dat er een vastgelopen rem was. Dit heeft toch even in beslag genomen en dankzij de vertraging heb ik in Leuven nog even een terrasje gedaan om mijn vocht terug aan te vullen. De treinen op de terugweg waren:

  • L 2484 Testelt (14u24 +0) - Leuven (14u46 +58)
  • IC 538 Leuven (16u32 +0) - Gent-Sint-Pieters (17u32 +1)
  • S53 667 Gent-Sint-Pieters (17u42 +0) - Lokeren (18u07 +0)

In de trein van Leuven naar Gent heb ik eindelijk nog eens kunnen zitten in een I10 rijtuig. Deze blijven toch een van mijn favorieten die in België rondrijden.

Verder heb ik nog iets opgemerkt. Men is nieuwe roltrappen aan het installeren in zowel het station van Lokeren als het station van Gent-Dampoort. Hierbij houden ze al rekening met de toekomstige hoogte van het perron, hopelijk doen ze dan ook snel de rest van het perron.

Hierboven ziet u blok 13: Gent-Zeehaven. Hier zitten echter geen seingevers meer, want deze zijn verhuisd naar Blok 6 Gent-Sint-Pieters. Het rode gebouw is de nog oudere seinpost blok 1 die een deel van Gent-Zeehaven bediende.

Beoordeling

Dit was de eerste trip waarbij de focus lag op de wandeling. Hier nog even mijn finale beoordeling van deze wandeling:

  • Bereikbaarheid:  7/10
  • Wandeling: 8/10
  • Omschrijving: 7/10
  • Algemeen: 8/10

Ik raad deze wandeling zeker aan, zeker het eerste deel door de prachtige natuur. Op het einde van de wandeling is het iets saaier, maar toch een zeer mooie omgeving om te wandelen. De bereikbaarheid van Testelt is vrij goed. Ook al rijdt er maar 1 trein per uur tussen Leuven en Hasselt die in Testelt halt houdt. De ligging is optimaal voor wandelaars over heel België. Je hebt namelijk talloze overstapmogelijkheden in Leuven, Hasselt en Aarschot.

De omschrijving van de wandeling is duidelijk en er worden veel bijkomende weetjes vermeld over de plaatsen die je passeert. Al kan het kaartje dat mee zit in de omschrijving wel iets beter, dus is het aan te raden om zeker een bijkomende kaart te voorzien, om zeker niet te verdwalen. Anderzijds zijn we hier nog wel in een bevolkt, en toeristisch gebied. De kans ik klein dat je hier alleen loopt, waardoor je altijd de weg kunt vragen in geval van nood. 

Ik wens jullie dan alvast veel wandelplezier en dan horen jullie me terug bij een volgende tocht doorheen België.